Youth-Topia

by SUTD Architecture and Sustainable Design



Lead by Adjunct Asst. Prof. Jackson Tan & Alex Sun, Studio Youth‐Topia seeks to explore the boundaries and intersections of architecture and programmes to create a unique civic space for youth at Singapore SCAPE Youth Park as part of Somerset Belt revitalisation. This space should inspire and celebrate the idea of Singapore’s youth in public space, while also catalysing new interactions and possibilities in the city. Within this urban environment setting, students are invited to shape the ‘hardware’ and ‘software’ aspects of a civic space and devise ways to expand its role into a venue for art, creative expression, public programming, and education. Eventually, it will be a space designed by youth, for the youth.



Stomping Ground

STOMPING GROUND is a project with a vision of “creating streets for the youths, instead of keeping them off”. Through discovering the site’s historical significance , the project revives the cultural essence of street art and other subcultures to create an urban environment that will become a popular haunt for youths.


Project by Grace Sim & Lester Lim

Captions

01 - Site axonometric view - a series of architecture splines which holds multiple programs within the site and changes in appearance over time. 02 - Integrated stand-alone walls which serve as graffiti canvas and gallery of graffiti art for passers-by. 03 - Modular units for easy construction and assembly, serving as bouldering walls on the external side and graffiti workshop spaces and storage for internal spaces. 04 - Back-alley café with graffiti walls behind Red Box, standalone graffiti murals and framed views. 05 - Public seating designed around Red Bus Café & Performance Stage, which can double up as a music jamming studio.

BLK 113


As devices have grown more advanced, humans have seemingly regressed into dull existence with low levels of tactility. Youth in Singapore seeking respite from the increasingly digitised world has thus led to more interest in traditional crafts.


Our vision for the project is to create an artists village for the preservation of traditional crafts in Singapore by nurturing a new generation of makers by reviving modern day and traditional crafts. The proposal aims to rejuvenate SCAPE Youth Park into a human and community-centric local marketplace that plays a key role in supporting craft practice. Here, contemporary and traditional craft practices can be found to provide both locals and youths with unique hands-on experiences by our very own local artisans.


In this project, relationship between architects and artisans is explored. Craft is the fulcrum of both professions and architecture and design are tightly linked to the active material world. From the perspective of a craftsman, deciding the type of materials to use directly affects the experience of making. For architecture, the choice of materials can have a direct influence to define spatial organisation. By adopting the concept of appreciating the 'old' while embracing the 'new', colourful bamboo poles that are ubiquitously used in HDB estates to sun clothing are crafted with customized 3D-printed bundle joints to create the architecture.


Project by Peng Maoyu & Lun Ci Min

Captions

01 - A macro site strategy involves expanding the adjacent circulation from Somerset MRT exit of skate park into SCAPE Youth Park via a series of rainbow bamboo shelter walk; which would showcase the different user experiences. 02 - Series of floorplans showing the programmatic layout of the project and illustrating how nature is incorporated between the adjacencies of each programme. The roofscapes of colourful bamboo give the site a unique architectural identity. 03 - The drawing illustrates the types of craft activities on the site and ways in which crafters, artisans and exhibition goers interact on an intimate scale, through the expanse of nature. 04 - Detailed drawing illustrating how 3D-printed joints are crafted to work with traditional materials such as bamboo to form a new architectural language. In the background, bamboo is further utilised in the cladding of the existing Red Box building to further tie in with the new development. 05 - An axonometric drawing and visualisations of the site, depicting how it is transformed into a unique urban crafting experience that has both tangible and non-tangible qualities to Singapore’s craft heritage for the youth.



S.A.S.H (Swap and Sass Home)


As youths are increasingly aware of the environmental implications of fast fashion, upcycling is becoming a growing trend amongst youths. The ease of accessibility and inexpensive nature of upcycling also further propelled its growth. Project S.A.S.H aims to empower and bring like-minded, environmentally conscious youths together as well as provide a platform for them to express their creativity. The project also aims to support local small businesses that share the same motivations with a passion for artisanal handmade craftsmanship.


Project by Song Li Ying & Wang Qiaorou

Captions

01 - S.A.S.H and the textile upcycling movement 02 - Axonometric 03 - Roof Plan 04 - Perspective Views 05 - Process Models


Somerset Living Room


The Somerset Living Room is a vibrant youth-centric public space project situated in the Youth Park site of MCCY’s Somerset Belt Masterplan. As a means of supplementing the plethora of programs surrounding the site, this project fills the gaping lack of public seating space in the area by creating a

multitude of urban living rooms. Youth are invited to find a space of their own amongst a range of privacy levels and intermingle with their ‘neighbours’ with the cut-outs designed to promote intermingling through a variety of activities.


The concept of the urban living room was derived from a collection of 40 living room images, which were deconstructed to explore the elements the comprising a living room and the interactions that take place in the space. Pitch-roofed modules with movable walls and plug-in furniture were designed to propagate the site and form unique, endlessly re-configurable

‘rooms’ to accommodate its users. Module placement was regulated by site shading studies and a proposed circulation route, which utilises a scramble crossing to create a more direct route for pedestrians to the site.


Project by Simon-Kyle Rocknathan & Tay Boon Kiat

Captions

01 - Existing gathering spaces in Orchard Road and Somerset Belt areas 02 - A Study of the elements and interactions of 40 Living Rooms 03 - Module Design based on walls with cut-outs and plugins 04 - Site Operations 05 - An Urban Living Room


Canopy Village


CANOPY VILLAGE re-imagines a playground for youth, a space which is an intrinsic part of every child’s life. As we grow up, we rely on our legs to move us around, and lose the need to move through space using both our hands and feet. Canopy Village aims to bring back the childlike experiences of exploring space in three dimensions in the Somerset Youth Park, which is currently underutilised and unprogrammed.


By traversing these outgrown but familiar play spaces, individuals are encouraged to remove themselves from a sense of time and place, and recall their childhood experiences, while creating new ones. Canopy Village is realised through a series of modular nets and frames, creating a three-dimensional landscape to climb, crawl, and explore. Spaces for quiet meet ups or studying under the shade surround larger social nodes for food, exhibitions and performances, all framed by colourful aggregated net modules.


Youth are invited to create their own journeys and join the community, be it students needing a space to study, friends having dinner and drinks, or a young family on a day out. Canopy Village hopes to connect youth along the overarching Somerset Belt, linking from *scape to the Skate Park with a unique space of exploration and play. More about this project here.


Project by Benjamin Chong & Kyaw Htet Paing


Captions

01 - 3 fixed based modules and they are combined to form 7 permutations and combinations for different body movements. Each permutation consists of 6 based modules 02 - Results of aggregation of modules to form large translucent structure that contains different programs 03 - 1st storey Floor plan, showing skatepark on the North end, follow by youth square, Canopy Playground and Foodie square at the South end 04 - Long Section that illustrates all programs took place in the Canopy Village, while the Canopy Net bring the key landmark and highlight of the project 05 - Top left: Experience on Canopy Net / Top right: View from Canopy Net to the Youth Square / Bottom Left: Skate lane near the Foodie Square / Bottom Right: Night Render of the Foodie Square.






Find out more about this studio here





  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter

Copyright © Archifest 2020. All rights reserved.